Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szabálymódosítások 2010.

2010.02.04

Ősztől az európai szövetség (FIBA Europe) kezdeményezésére megváltozik a kosárlabdapályák felfestése, ami taktikai változásokhoz vezethet.

Az újítások mindig a jókat segítik, a kevésbé jókat nem, véli Rátgéber László kosárlabdaedző, aki szerint a 2010-11-es szezontól bevezetendő új szabályok egyértelműen a játék gyorsítása, élvezhetősége miatt születnek, és a támadójátékot segítve előre viszik a sportágat. A korábbi szövetségi kapitány azt sem tartja kizártnak, egyszer bevezetik majd az ötpontos dobást, a magyaroknak pedig azért lehet jó a változás, mert rákényszerülnek a tanulásra és a gondolkodásra.

A hárompontos vonal távolsága 6,25-ről 6,75 méterre változik, így közelebb kerül a tengerentúlon meghúzott 7,25 méterhez. Ez azt jelenti, hogy nagyobbá válik a kosarak előtti terület, a jó dobók még nagyobb előnyt élveznek, a kilépő védők mögötti területet pedig több mozgással lehet bejátszani.

Rátgéber szerint az is jelentős változást jelent, hogy az úgynevezett szigorított, palánk alatti terület (ahol a támadójátékos három másodpercig tartózkodhat) az eddigi trapéz helyett téglalap alakú lesz, a nagyobb terület a gyorsabb mozgásra ösztönöz majd, csakúgy, mint a mérkőzés utolsó két percében történő időkérések oldalbedobásainak helye és a huszonnégy másodpercet érintő módosítások.

 

A 2010-ben életbe lépő szabályváltozások
2.2.3 Büntetővonalak és szigorított területek
A szigorított (három másodperces) területnek téglalap alakúnak kell lennie (a továbbiakban tehát nem trapéz alakúnak)
2.2.4 A hárompontos mezőnykosár területe
A hárompontos vonal távolsága 6,75 méterre változik (a jelenlegi 6,25 méterről).
2.2.6 Oldalvonali bedobások
Két (2) kis vonalat kell a pályán kívül felfesteni, a jegyzőasztallal és a csapatpadok területeivel szemben, az alapvonal belső szélétől mérve 8,325 méter távolságra, azaz a hárompontos vonal legmagasabb pontjával egy magasságban.
A mérkőzés és az esetleges hosszabbítás(ok) utolsó két (2) percében, egy olyan időkérést követően, amelyet a védőtérfélről bedobásra jogosult csapat javára engedélyeztek, a bedobást a jegyzőasztallal szemben ettől az újonnan felfestett vonaltól, az ún. "oldalvonali bedobás helyéről" kell elvégezni és nem a jelenlegi, meghosszabbított középvonaltól.
2.2.7 No-charge félkörök
A no-charge félköröket a játéktéren kell megjelölni, a kosarak alatti részen. A félkörök belső szélének távolsága 1,25 méter a kosár talajra vetített közepétől.
Nem lehet belemenést ítélni, ha a támadó és a védő játékos közötti érintkezés oly módon történik, hogy a védő játékos a no-charge félkör területén belül helyezkedik el.
29. Huszonnégy másodperc
A védőtérfélen végrehajtandó bedobás esetén, ha a vonatkozó szabályok alapján szükséges, a 24 másodperces készüléket 24 másodpercre vissza kell állítani.
A támadó térfélen végrehajtandó bedobás esetén, ha a vonatkozó szabályok alapján szükséges, akkor a 24 másodperces készüléket az alábbiak szerint kell visszaállítani:
  • - Ha 14 vagy több másodpercet jelez a 24 másodperces készülék a játék megállításakor, akkor a 24 másodperces készüléket nem kell visszaállítani és ugyanaz az érték marad meg.
  • - Ha 13 vagy kevesebb másodpercet jelez a 24 másodperces készülék a játék megállításakor, akkor a 24 másodperces készüléket 14 másodpercre kell állítani.