Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyetemi Főiskolai Bajnokság

2009.01.20

A bajnokság

A Területi Universitas Amatőr Kosárlabda Bajnokság rendezője az

Egyetemi és Főiskolai Amatőr Kosárlabdázók Egyesülete (AKE)

1118 Budapest, Ménesi út 5.

Postacím: BCE Közigazgatás-tudományi Kar, DSE Iroda

1519 Budapest, Pf. 275.

Telefon/fax: (1) 482-7187

Mobil: (30) 211-2647 (Szabó Antal, ügyvezető)

E-mail: antal.szabo@uni-corvinus.hu vagy ake@chello.hu

A bajnokság lebonyolításáért és a csapatokkal való kapcsolattartásért felelős az AKE Versenybizottsága Mobil: (30) 930-6260 (Kozma László, AKE VB elnök)

E-mail: kozlasz@freemail.hu

Hivatalos szövetségi nap: minden hétfőn 18.45 – 20.00-ig, 1053 Budapest, Curia u. 3. fsz. -

A bajnokság célja

A felsőoktatási intézmények férfi és női hallgatói részére rendszeres versenyzés biztosítása, bajnoki címek, helyezések, feljutás-kiesés eldöntése. A kosárlabda sportág népszerűsítése a fiatalok széles tömegei körében.

Díjazás

Az A-liga győztese Budapest Főpolgármestere különdíját veheti át, az 1-3 helyezettek érem és oklevéldíjazásban részesülnek.

Az egyes ligák győztesei kupát, az 1-3 helyezettek oklevelet kapnak!.

Nők: I. forduló:

őszi körmérkőzés, az őszi forduló végén az A-liga utolsó két helyezett csapata kiesik a B- ligába, míg a B-liga első két helyezettje, ha akar, felkerül az A-ligába;

II. forduló:

Tavaszi forduló, visszavágó körmérkőzések. A felkerülő és kieső csapatok tavaszi eredményei duplán számítanak. Az egymás elleni eredményeket magukkal viszik a feljutó/kieső csapatok.

A tabellák kialakítása

A tabellákon a sorrend kialakítása az alábbi szempontok szerint történik:

A rangsorolás minden esetben a nyert mérkőzések és az összes lejátszott mérkőzések aránya (relatív pontszám) szerint történik. Ha ez egyenlő, akkor a több nyert mérkőzés, majd az egymás elleni eredmény, végül a kosárarány dönt. (Év végén, illetve az ősz szezon végén az elmaradt és le nem játszott mérkőzések eredményének megállapítása – lásd 5.4 – után van a rangsorolás.)

A mérkőzések győztese kettő, míg a vesztes csapat egy pontot kap mérkőzésenként, ha kiállt.

Játékjogosultság

Az egyetemi ligák résztvevői lehetnek: - az adott tanévre beiratkozott nappali, esti, levelező tagozatos hallgatók; - másoddiplomás képzésre beiratkozott hallgatók; - az előkészítőre és 0. évfolyamra felvett, továbbtanulni, felvételizni szándékozók (max. 2 fő); - az intézmény oktatói (max. 2 fő); - az első diplomát megszerző végzős hallgatók visszajátszhatnak intézménytől függően 1-4. évig; (6 éves képzésű intézménynél 1 évig, 5 évesnél 2 évig, 4 évesnél 3 évig, 3 évesnél 4 évig) - a csapatképviselő 35 éves koráig, ha korábban igazolhatóan játékos volt az adott csapatban, de már nem játszhatna vissza az ide vonatkozó szabályok értelmében (max. 1 fő); - visszajátszás ügyben a Versenybizottság külön kérésre könnyítést adhat; - külföldi hallgatók részvétele nincs korlátozva.

A versenyzők igazoltatása - csak az AKE által kiadott sorszámozott, fényképes Tagsági Igazolvánnyal rendelkező játékos léphet pályára az AKE által szervezett bajnoki mérkőzéseken; - a Tagsági Igazolvány kiváltására és az átigazolások intézésére folyamatosan, a hivatalos szövetségi napokon (illetve a ligaértekezleteken) van lehetőség; A szükséges nyomtatványok a 5.-6. mellékletekben találhatók (egyéni és csoportos tagsági igazolvány igénylő lapok). - a kiváltáshoz szükséges egy igazolványkép, eljárási díj (500 Ft/fő), illetve a következő adatok: név, Diákigazolvány vagy Személyi Igazolvány száma, születési hely, születési dátum, anyja neve, intézmény neve, ahol tanul(t), ha már végzett, akkor annak az éve, csapat neve; - a játékvezető kérésére a Diákigazolványt vagy Személyi Igazolványt a játékos köteles megmutatni!

Orvosi igazolás

Korábbi gyakorlatunknak megfelelően, minden játékos köteles orvosi igazolással rendelkeznie. A vizsgálat eredményét a Tagsági Igazolványra kell rögzíteni. Ezt kell pecséttel, dátummal, az orvos aláírásával és versenyezhet beírással hitelesíteni minden egyes évben. (Csak a tagságin levő orvosi pecsét érvényes, így az Összesítő lapra nem kell orvosi pecsét.) Sportorvosi és háziorvosi pecsét is megfelelő.